Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας

Για να συνδεθούμε στο Open OnDemand Web interface της υπολογιστικής συστοιχίας "Αριστοτέλης", θα επισκεφτούμε με έναν browser την σελίδα: https://hpc.auth.gr.

To Open OnDemand είναι ένα Web Interface για HPC υποδομές, που μας επιτρέπει να παρέχουμε πρόσβαση στους υπολογιστικούς πόρους της συστοιχίας "Αριστοτέλης" από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή, απλώς με την χρήση ενός browser.

Εκκίνηση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας

Η υπηρεσία απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας επιτρέπει την εκτέλεση γραφικών εφαρμογών σε παραθυρικό περιβάλλον απευθείας σε κόμβο της συστοιχίας.

 1. Από το menu της υπηρεσίας επιλέγουμε Interactive Apps -> Aristotle Desktop

  OnDemand Menu

 2. Στην συνέχεια, εισάγουμε το χρονικό διάστημα διάρκειας σε αριθμό ωρών του session και επιλέγουμε Launch. Το μέγιστο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι 48 ώρες.

  OnDemand Launch 1

 3. Η επιλογή αυτή, υποβάλει μία εργασία στην υπολογιστική συστοιχία και εφόσον η εργασία δρομολογηθεί, μπορούμε να συνδεθούμε στο session με την επιλογή Launch Aristotle Desktop. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε το View Only (Share-able Link) (κάτω δεξιά στην παρακάτω εικόνα) με έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, ώστε να μπορούν μόνο να δουν το Desktop μας.

  OnDemand Launch 2

 4. Εφόσον συνδεθούμε στο session, μπορούμε να ανοίξουμε μία εφαρμογή από menu. Για παράδειγμα: Applications -> Education -> Matlab 2018b

  OnDemand App Menu

Safari browser

Η σύνδεση στην υπηρεσία απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί επιτυχώς μέσω Safari browser, οπότε συνίσταται η χρήση κάποιου διαφορετικού browser, όπως Chrome ή Firefox.

Μεταφορά αρχείων

Για την μεταφορά αρχείων προς και από την υπολογιστική υποδομή, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την μεταφορά αρχείων από το terminal ή το MobaXterm, είτε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον άλλον sftp client (όπως WinSCP ή FileZilla).

Επιπλέον, για την μεταφορά αρχείων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον File Manager του web interface από το menu της αρχικής σελίδας: Files -> Home Directory.

OnDemand File Manager Menu

Αφού ανοίξουμε τον File Manager βλέπουμε τα αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα στη συστοιχία και μπορούμε να τα κατεβάσουμε (Download) τοπικά στον υπολογιστή μας με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους.

Α. Επιλέγοντας το αρχείο και στην συνέχεια το κουμπί Download:

OnDemand File Manager

B. Επιλέγοντας Download από το drop down menu στην γραμμή του αρχείου:

OnDemand File Manager

Για να μεταφερθούμε απευθείας σε κάποιο directory, μπορούμε να επιλέξουμε Change Directory και να εισάγουμε ένα συγκεκριμένο Path.

Copy/Paste text

Για να κάνουμε copy/paste από και προς το Desktop session, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το clipboard που εμφανίζεται αν επιλέξουμε το μενού από το βέλος αριστερά στο Desktop.

OnDemand Clipboard

Σε Google Chrome Browser μπορούμε να κάνουμε copy/paste χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το clipboard.

Πρώτη σύνδεση στην συστοιχία μέσω Web Interface

Στην περίπτωση που συνδεθούμε πρώτη φορά στην συστοιχία μέσω του Web Interface, πιθανώς θα συναντήσουμε το παρακάτω μήνυμα:

OnDemand First Login

Για να ξεκινήσουμε την σύνδεσή μας, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τα links που εμφανίζονται (1 και 2). Η διαδικασία αυτή απαιτείται μόνο την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε.

Interactive Apps

Στο menu μπορούμε να επιλέξουμε Interactive Apps και στην συνέχεια την εφαρμογή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στην υπολογιστική συστοιχία, απευθείας και χωρίς να συνδεθούμε προηγουμένως σε Desktop session. Περισσότερες πληροφορίες για τις εφαρμογές:


τελευταία ενημέρωση: July 19, 2023