Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση VSCode

Περιγραφή

Το Visual Studio Code (VS Code) είναι ένας επεξεργαστής κειμένου/κώδικα και ένα πλήρως ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) για διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Αναπτύσσεται ενεργά τόσο από τη Microsoft όσο και από την κοινότητα λόγω της φύσης του ανοιχτού του κώδικα.

Βασική πλοήγηση

 • Για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο, κάντε κλικ στο επάνω αριστερό μέρος του VS Code, κάντε κλικ στο File > New File... (ή πατήστε Ctrl+Alt+Windows+N) και επιλέξτε τον τύπο αρχείου που θέλετε.
 • Για να ανοίξετε ένα υπάρχον αρχείο, κάντε κλικ στο επάνω αριστερό μέρος του VS Code, κάντε κλικ στο File > Open File... (ή πατήστε Ctrl+O) και επιλέξτε τον τύπο αρχείου που θέλετε.
 • Για να αλλάξετε μεταξύ τις ανοιχτές καρτέλες, πατήστε Ctrl+Tab και επιλέξτε τις ανοιχτές καρτέλες που θέλετε.
 • Για να αναζητήσετε αρχεία, πατήστε Ctrl+P και πληκτρολογήστε το μοτίβο χαρακτήρων σας, για να βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν αυτό το μοτίβο.
 • Για να αποθηκεύσετε το τρέχον αρχείο, κάντε κλικ στο File > Save (ή πατήστε Ctrl+S).
 • Για να εκτελέσετε μια εντολή γραμμής εντολών, κάντε κλικ στο Terminal > New Terminal (ή πατήστε Ctrl+Shift+`**) για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την εντολή.

Επεξεργασία

 • Για να αναζητήσετε κείμενο στο τρέχον αρχείο, πατήστε Ctrl+F και πληκτρολογήστε το μοτίβο χαρακτήρων σας, για να βρείτε όλες τις εμφανίσεις του μοτίβου στο αρχείο.
 • Για να εκτελέσετε το τρέχον αρχείο, κάντε κλικ στο Run > Run Without Debugging.
 • Για να ανατρέψετε την τελευταία αλλαγή, κάντε κλικ στο Edit > Undo (ή πατήστε Ctrl+z).
 • Για να επαναλάβετε την τελευταία αλλαγή, κάντε κλικ στο Edit > Redo (ή πατήστε Ctrl+y).

Επεκτάσεις

Μπορείτε να εγκαταστήσετε επεκτάσεις στο VS Code κάνοντας κλικ στο Extensions (ή πατώντας Ctrl+Shift+x), αναζητώντας την επέκταση που θέλετε να εγκαταστήσετε και κάντε κλικ στην επιλογή Install.

Για την ανάπτυξη σε Python

Βεβαιωθείτε ότι έχουν εγκατασταθεί οι επεκτάσεις Python και Pylance. Εάν δεν έχουν εγκατασταθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Extensions στο αριστερό Μενού, αναζητήστε Python και/ή Pylance και κάντε κλικ στο Install. Για υποστήριξη Jupyter Notebook, μπορείτε να κατεβάσετε την επέκταση Jupyter (και προαιρετικά την jupyter keymap).

Δημιουργία virtual environment

 1. Κάντε κλικ στο Search > Show and Run Commands( ή πατήστε Ctrl+Shift+p).
 2. Κάντε αναζήτηση για την εντολή Python: Create Environment.
 3. Κάνε κλικ στο Python: Create Environment και επιλέξτε τον τύπο του virtual environment που θέλετε να δημιουργήσετε (Venv, Conda). (Αν σας εμφανιστεί μια ειδοποίηση σχετικά με την ρύθμιση χώρου εργασίας, επιλέξτε ή δημιουργείστε τον φάκελο του project σας).
 4. (Venv) Επιλέξτε τον Python interpreter που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το virtual environment. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη έκδοση της Python, πρέπει να την έχετε εγκατεστημένη (All Python Versions).

Εγκατάσταση πακέτων PIP

 1. Κάντε κλικ στο Terminal > New Terminal (ή πατήστε Ctrl+Shift+`) για να ανοίξετε την γραμμή εντολών.
 2. Για να εγκαταστήσετε πακέτα, εκτελέστε την εντολή pip install package package2 (ή πχ. pip install package==1.0.3 για να εγκαταστήσετε την έκδοση 1.0.3 του πακέτου ή pip install requirements.txt για μαζική εγκατάσταση πακέτων από ένα αρχείο requirements.txt)

Python Testing

 1. Ανοίξτε το αρχείο όπου θέλετε να κάνετε testing και κάντε κλικ στο κουμπί Testing στο αριστερό Μενού.
 2. Επιλέξτε το testing framework που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
 3. Επιλέξτε το φάκελο που περιέχει τα test
 4. Επιλέξτε το αναγνωριστικό για τα αρχεία test
  Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδω.